Skyhiga priser på Souvlaki minskar ”avsevärt” kunderna på grekiska restauranger – National


När grekiska krögare förbereder sig för sommarsäsongen håller de ett försiktigt öga på inflationens potentiellt skadliga inverkan – illustreras väl av det skyhöga priset på ett signatursnack som är populärt bland både lokalbefolkningen och besökare.

Genomsnittspriserna för souvlaki har stigit mycket snabbare än de överordnade inflationsmåtten – som svävar på en 28-årig högsta nivå på cirka 10 % i Grekland – som de nationella statistikbyråerna har gjort.

Den klassiska måltiden av grillat kött insvept i tunnbröd med sallad och vitlöksyoghurt kostar nu 3,30 euro (3,55 USD) i genomsnitt i en omgivning i Aten, en ökning med 30 % i ögonen från förra sommaren.

Läs mer:

Att hitta ”vickrum” på en fast inkomst: Hur man kompenserar inflationen i pension

Med kostnaden för dess huvudingredienser – kött, grönsaker och solrosolja – allt kraftigt upp tillsammans med energipriserna när krig och pandemier stör leveranskedjorna, blottar ökningen några av de viktigaste trycken som världsekonomin står inför på gräsrotsnivå.

Berättelsen fortsätter under annonsen

”Kriget i Ukraina har påverkat oss mycket”, sa 79-åriga Thanasis Golas, ägare till en av de äldsta kebabbutikerna i Monastiraki-distriktet i skuggan av Akropolis när han skivade bort fläskbitar för sin främst utländska kundkrets.

”Grekiska kunder har minskat avsevärt.”

Souvlaki, som länge setts som en billig godis som är tillgänglig för nästan alla, har i allt högre grad blivit den typ av föremål som folk med snäva budgetar tänker efter två gånger innan de köper.

”Förr skulle jag köpa tre eller två souvlaki, idag köpte jag bara en, eftersom den är väldigt dyr och lönerna är låga just nu”, säger Morina Ntotsi, en 58-årig städare som tjänar 720 euro i månaden.


Klicka för att spela upp videon:







Återvändande arbetstagare måste skapa finansiella strategier för att klara ökade kostnader


Återvändande arbetare måste skapa ekonomiska strategier för att klara ökade kostnader – 22 maj 2022

Grill- och restaurangförbundet i Aten säger att priset på fläsk har stigit med 30 % de senaste 12 månaderna, solrosoljan som i allmänhet importeras från Ukraina med 125 % och elräkningen med mer än 100 %.

Berättelsen fortsätter under annonsen

”Jag hoppas att kriget tar slut snart”, sa Spyros Bairachtaris, vars familj har ägt en restaurang nära Akropolis i mer än 140 år och som efter en fördubbling av sin elräkning kämpar för att hålla sin souvlaki på under 3 euro per portion .

För minst en turist förblir snacket dock ett snäpp till det priset.

”Jag skulle betala 10 euro för den där souvlakin, den är läcker”, säger Dave Disis, från den amerikanska delstaten Georgia.

($1 = 0,9326 euro)

(Rapportering av Lefteris Papadimas; redigering av John Stonestreet)





Source link

Kategorier: