Kanadensiska restauranger brottas med personalbrist, stigande kostnader – Nationellt


När en kedja av stekt kyckling öppnade sin första plats i Atlantic Canada, var den så populär att den var tvungen att skära ner timmarna.

The Popeyes Louisiana Kitchen som öppnade för några veckor sedan i en Halifax-förort har minskat sitt schema på grund av hög efterfrågan som gjorde att personalen klättrade till när kunderna köade i timmar.

”På grund av branschomfattande personalutmaningar är butiken öppen i en timme mindre än tidigare”, sa Popeyes taleskvinna Emily Ciantra i ett mejl.

”Restaurangen siktar på att vara tillbaka till sina ordinarie öppettider i början av juni.”

Läs mer:

När inflationen stiger hittar kanadensare kreativa sätt att spara, minska kostnaderna

Det bisarra fallet med en restaurang som är så populär att den måste stängas tidigt understryker en genomgripande fråga som restauranger i Kanada står inför: en arbetskris.

Berättelsen fortsätter under annonsen

”De nya Popeyes som öppnade var faktiskt tvungna att … skära ner timmarna bara för att ge sitt folk en vila”, säger Gordon Stewart, verkställande direktör på Restaurant Association of Nova Scotia.

Restauranger över hela landet minskar timmarna och förtätar menyerna eftersom ihållande personalbrist och höga kostnader hotar att spåra ur branschens comeback från att krossa pandemirestriktioner.


Klicka för att spela upp videon: 'Inflationen tvingar restaurangen North Vancouver att höja priserna'







Inflationen tvingar restaurangen North Vancouver att höja priserna


Inflationen tvingar restaurangen North Vancouver att höja priserna – 16 mars 2022

Många restaurangers beslut att dra ner på verksamheten kommer trots ett uppsving i verksamheten när matgäster återvänder till restauranger med full kraft.

”Kunderna är tillbaka. Men när du inte har personal för att arbeta alla skift börjar du skära ner timmarna”, sa Stewart.

Läs mer:

Inflationskalkylator: Hur påverkar stigande priser din privatekonomi?

Berättelsen fortsätter under annonsen

”Det finns väldigt få restauranger nu som är igång sju dagar i veckan och hela timmar.”

Kanadas restaurangindustri drabbades av två års nedläggningar, upprepade uppsägningar och strikta kapacitetsbegränsningar. Cirka 13 000 matställen över hela landet stängde permanent.

Situationen ledde till en utvandring av arbetare från sektorn när människor sökte fastare inkomster, bytte fält eller gick tillbaka till skolan. Kanada välkomnade också färre invandrare under pandemin, nykomlingar som ibland hittar arbete i restaurangbranschen.


Klicka för att spela upp videon:







Klistermärke Shock: Att hantera de stigande inflationskostnaderna i Kanada


Klistermärke Shock: Att hantera de stigande inflationskostnaderna i Kanada

Förvärrar problemet nu är Kanadas bottenarbetslöshet, som Statistics Canada sade nådde 5,2 procent i april.

När den lukrativa uteplatssäsongen ökar förväntar sig restaurangbranschen att lediga tjänster kommer att öka till 210 000 över hela landet till sommaren, säger Olivier Bourbeau, vicepresident för federala angelägenheter med Restauranger Kanada.

Berättelsen fortsätter under annonsen

”Det är extremt svårt för restauranger att hitta personal”, sa han. ”Vi har helt enkelt inte tillräckligt med arbetare.”

Läs mer:

Tips för att spara på din maträkning eftersom inflationen leder till högre matpriser

Det finns många lediga jobb i branschen i både snabbmat och fullservicerestauranger.

Men problemet är mest akut i kök.

”Rötsälkockar, sous-chefer, linjekockar – det är där bristen verkligen skadar restaurangerna,” sa Stewart.

Under pandemin anklagade vissa restaurangoperatörer statliga subventioner för bristen på personal, men den pågående bristen tyder på en mer utdragen och komplex fråga. Vissa arbetare i branschen har sagt att de långa arbetstiderna, instabila scheman, låga löner och ansträngande förhållanden – särskilt i ett varmt, hektiskt kök – är att skylla på.


Klicka för att spela upp videon: 'Bank of Canada förutspår en genomsnittlig inflationsutsikt på nästan 6 % under första halvåret 2022'







Bank of Canada förutspår en genomsnittlig inflationsutsikt på nästan 6 % under första halvåret 2022


Bank of Canada förutspår en genomsnittlig inflationsutsikt på nästan 6 % under första halvåret 2022 – 25 april 2022

Samtidigt står restauranger också inför stigande kostnader.

Berättelsen fortsätter under annonsen

Statistiken i Kanada rapporterade att den årliga inflationstakten nådde 6,7 procent i mars, medan matkostnaderna – en viktig insats för restauranger – ökade ännu mer, med priserna på mejeriprodukter, pasta, kött och matolja i höjden.

”Från bensin till en biff, allt har blivit galet,” sa Stewart. ”Kostnaderna ökar över hela linjen.”

Läs mer:

”Perfekt storm” underblåser inflationen men ”det här är inte 1970-talet”: Bank of Canadas ställföreträdare

Vissa matställen tar bort mindre lönsamma måltider som frukost eller lunch, erbjuder totalt sett färre menyalternativ och stänger under de långsammaste dagarna i veckan för att minska på avfallet. Andra erbjuder mindre portionsstorlekar, omprövar den så kallade ”tallriken”, vanligtvis nötkött, kyckling eller fisk, eller till och med bara beställer mindre mat på en gång.

”Om du inte säljer något innan dess (förfallodatum) är det borta, du måste kasta ut det,” sa Stewart.

”Så de beställer mindre. De tittar på inventeringen, kontrollerar den, tittar på tallrikens storlek och utformar mindre snävare menyer.”

© 2022 The Canadian Press





Source link

Kategorier: